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World population in 2000 : 6.1 billion inhabitants
                                   2019 : 7.7 billion inhabitants
                                   2050 : 9.8 billion inhabitants

Source ONU

By the year 2050, nearly 80% of the earth’s population will reside in urban centers. Applying the most conservative estimates to current demographic trends, the human population will increase by about 3 billion people during the interim. An estimated 109 hectares of new land (about 20% more land than is represented by the country of Brazil) will be needed to grow enough food to feed them, if traditional farming practices continue as they are practiced today. At present, throughout the world, over 80% of the land that is suitable for raising crops is in use (sources: FAO and NASA). Historically, some 15% of that has been laid waste by poor management practices.

What can be done to avoid this impending disaster?


A potential solution : Indoor farming


Source : Dr DESPOMMIER, Dickson, The Problem, www.verticalfarm.com

In the footsteps of pioneers in vertical agriculture such as Dr. Dickson Despommier and recognizing unfortunately and without fail, that we will lack of agricultural areas to produce and feed the growing population in the coming years, the Studio NAB has dwelt on the matter and tried to provide a sustainable response to the urban food problems.

Nowadays, the agri-food system and its production methods are poorly organized and unsustainable over the long term, we see its limits and misdeeds everyday.

Our food travels many kilometers from the producer to the consumer and requires a very high consumption of water and fossil energy. Often wasted by large-scale retailers, food is not very nutritious and its production methods generate soil pollution due to the use of insecticides, herbicides and other chemical fertilizers. Furthermore, within the next fifty years, we won’t have enough land surfaces to produce food for humans. Nevertheless, the nearly eight billion people living mostly in the big cities today, and the ten billion inhabitants of tomorrow have and will need to be fed.

 

Vertical agriculture in urban areas is an alternative to the current scheme of farms and agri-food industries, which has become ineffective and subsequently dangerous for the global balance.Vector for ecological transition, the « Superfarm » project is part of a resilient and human-sensitive approach, paying attention to its health and its relations with food.

Far from the traditional urban farm producing salads or other fruits and vegetables, the « Superfarm » project, as its name suggests, focuses its production on the culture of foods with a high nutritional value that can be consumed in addition to a healthy diet, but also on foods likes fishes or honey. These foods have an exceptionally high content of essential nutrients, vitamins, trace elements, minerals, essential fatty acids, proteins or even fibers, enzymes, amino acids and antioxidants.

 

The « Superfarm » project also strives to recreate an ecosystem in an urban environment. Seaweed culture, beekeeping, insect farming, aquaponics and also various greenhouse cultivations and outdoor cultures, allow each living being to serve the growth of the others.

En 2050, près de 80% de la population mondiale vivra dans des centres urbains. En appliquant les estimations les plus prudentes aux tendances démographiques actuelles, la population humaine augmentera d’environ 3 milliards de personnes entre-temps. Selon les estimations, il faudra environ 109 hectares de nouvelles terres (environ 20% de plus que le Brésil) pour cultiver suffisamment de nourriture pour les nourrir, si les pratiques agricoles traditionnelles sont maintenues. Actuellement, dans le monde entier, plus de 80% des terres propices à la culture sont utilisées (sources: FAO et NASA). Historiquement, environ 15% de cela a été dévasté par de mauvaises pratiques de gestion.

Que peut-on faire pour éviter cette catastrophe imminente?


Une solution potentielle : l’agriculture en intérieur


Source : Dr DESPOMMIER, Dickson, The Problem, www.verticalfarm.com

Sur les traces de pionniers en matière d’agriculture verticale tel que le Dr. Dickson Despommier et partant du constat simple et malheureusement inévitable selon lequel nous manquerons de surfaces agricoles pour produire et nourrir la population croissante ces prochaines années, le Studio NAB s’est penché sur le sujet et a tenté d’apporter une réponse durable au problème d’alimentation en milieu urbain.

A l’heure actuelle, le système agroalimentaire et ses modes de production sont mal organisés et peu viables à long terme, nous en constatons les limites et les méfaits un peu plus chaque jour.

Nos aliments parcourent de nombreux kilomètres depuis le producteur jusqu’au consommateur et demandent une consommation d’eau et d’énergies fossiles très élevée. Souvent gaspillés par la grande distribution, ils sont peu qualitatifs d’un point de vue nutritif et leur mode de production génère une pollution des sols due à l’utilisation d’insecticides, d’herbicides et autres engrais chimiques.

D’ici cinquante ans, c’est la surface des terres qui commencera à manquer pour cultiver suffisamment de nourriture pour l’Homme.Néanmoins, les presque huit milliards de personnes vivant aujourd’hui majoritairement dans les grandes métropoles, et les dix milliards d’habitants de demain ont et auront besoin d’être nourris.

L’agriculture verticale en milieu urbain est une alternative au schéma actuel des exploitations et industries agroalimentaires devenu inefficace et à plus long terme dangereux pour l’équilibre mondial.

Vecteur de transition écologique, le projet « Superfarm » s’inscrit dans une démarche résiliente et sensible à l’humain, sa santé et son rapport à l’alimentation. Loin de la ferme urbaine traditionnelle produisant salades et autres fruits et légumes courants, le projet « Superfarm » comme son nom l’indique, axe sa production sur la culture d’aliments à forte valeur nutritionnelle pouvant être consommés en complément d’une alimentation équilibrée, mais aussi sur des aliments tels que les poissons et le miel.

Ces aliments ont une teneur exceptionnellement élevée en nutriments essentiels, vitamines, oligo-éléments, minéraux, acides gras essentiels, protéines ou encore fibres, enzymes, acides aminés et antioxydants.

 

Le projet « Superfarm » s’évertue également à recréer un écosystème en milieu urbain. L’algoculture, l’apiculture, l’entomoculture, l’aquaponie mais aussi les cultures végétales variées plantées sous serre et en extérieur permettent à chaque être vivant de servir à la croissance de l’autre.

Source ONU

By the year 2050, nearly 80% of the earth’s population will reside in urban centers. Applying the most conservative estimates to current demographic trends, the human population will increase by about 3 billion people during the interim. An estimated 109 hectares of new land (about 20% more land than is represented by the country of Brazil) will be needed to grow enough food to feed them, if traditional farming practices continue as they are practiced today. At present, throughout the world, over 80% of the land that is suitable for raising crops is in use (sources: FAO and NASA). Historically, some 15% of that has been laid waste by poor management practices.

What can be done to avoid this impending disaster?


A potential solution : Indoor farming


Source : Dr DESPOMMIER, Dickson, The Problem, www.verticalfarm.com

In the footsteps of pioneers in vertical agriculture such as Dr. Dickson Despommier and recognizing unfortunately and without fail, that we will lack of agricultural areas to produce and feed the growing population in the coming years, the Studio NAB has dwelt on the matter and tried to provide a sustainable response to the urban food problems.

Nowadays, the agri-food system and its production methods are poorly organized and unsustainable over the long term, we see its limits and misdeeds everyday.

Our food travels many kilometers from the producer to the consumer and requires a very high consumption of water and fossil energy. Often wasted by large-scale retailers, food is not very nutritious and its production methods generate soil pollution due to the use of insecticides, herbicides and other chemical fertilizers. Furthermore, within the next fifty years, we won’t have enough land surfaces to produce food for humans. Nevertheless, the nearly eight billion people living mostly in the big cities today, and the ten billion inhabitants of tomorrow have and will need to be fed.

 

Vertical agriculture in urban areas is an alternative to the current scheme of farms and agri-food industries, which has become ineffective and subsequently dangerous for the global balance.Vector for ecological transition, the « Superfarm » project is part of a resilient and human-sensitive approach, paying attention to its health and its relations with food.

Far from the traditional urban farm producing salads or other fruits and vegetables, the « Superfarm » project, as its name suggests, focuses its production on the culture of foods with a high nutritional value that can be consumed in addition to a healthy diet, but also on foods likes fishes or honey. These foods have an exceptionally high content of essential nutrients, vitamins, trace elements, minerals, essential fatty acids, proteins or even fibers, enzymes, amino acids and antioxidants.

 

The « Superfarm » project also strives to recreate an ecosystem in an urban environment. Seaweed culture, beekeeping, insect farming, aquaponics and also various greenhouse cultivations and outdoor cultures, allow each living being to serve the growth of the others.

NOTRE DAME DE PARIS_Réflexion

"En vert et pour tous"

"In green for all of us"

Lors de sa conférence de presse en Conseil des Ministres le 17 avril dernier et concernant le futur concours international pour la réhabilitation de la cathédrale de Notre Dame de Paris, notre Premier Ministre Edouard Philippe a émis le souhait que le futur projet devrait être « adapté aux enjeux de notre époque ».

 

Dans le même temps, plusieurs architectes de renom ont pris la parole dans les mé­dias et ont donné quelques analyses et réponses architecturales à cette tragédie : une flèche de cristal et une couverture en titane pour certains, une reconstruction à l’identique pour d’autres.

Le débat entre modernes et anciens est lancé. La phase de diagnostic sera longue.

En attendant la consolidation de l’édifice et le verdict quant au mode d’interven­tion choisi, nous souhaitions apporter, en tant que professionnels de l’architecture, quelques éléments de réflexion pour alimenter le débat naissant qui nous l’espérons, se fera de manière « citoyenne ».

 

Et si face à ce drame, la restructuration de Notre Dame de Paris s’inscrivait dans une démarche environnementale, éducative et d’intégration sociale ?

 

Sur ce brasier et dans la période de crise que le pays et le monde traversent actuelle­ment, une chance nous est offerte de construire un lieu de référence où s’entremêle­raient conservation, enrichissement d’un patrimoine exceptionnel et prise en compte des enjeux de sociétés en matière d’écologie et d’égalités des chances.

Protéger le vivant, réintroduire la biodiversité, éduquer les consciences et être so­lidaire, sont autant de symboles, fidèles aux valeurs de la France et à celles de l’église, que nous pourrions défendre et valoriser pour ce chantier.

Pour que la future Notre Dame ne devienne pas une simple représentation anachro­nique ou une démonstration purement plastique, il nous faut éviter l’écueil esthétique et accepter le triste destin de cet édifice éminemment tourné vers l’humain. Depuis le 12e siècle, des femmes et des hommes ont donné leurs vies à la construction de cet ouvrage remarquable, reconstruisons en leur honneur cette grande dame de la façon la plus humble qui soit.

 

Bâtir une nouvelle cathédrale ancrée dans son époque, tournée vers l’avenir et repré­sentant les enjeux de notre époque à travers quelques axes de réflexion :

 

Le travail de la terre comme élément fédérateur du sacré et du vivant.

Permettre la réinsertion professionnelle des plus démunis par l’apprentissage de l’agriculture urbaine, l’horticulture et la permaculture grâce à la création d’une serre. Reconnecter nos enfants à la nature et les éduquer grâce à des ateliers pédago­giques organisés au sein de cette même serre.

 

Les abeilles, travailleuses insatiables, en hommage aux bâtisseurs de la cathédrale.

En référence aux ruches qui ont survécu à l’incendie et dans le but de réintroduire du « vivant » à Paris, nous pourrions produire le fameux « nectar des dieux » au cœur de la nouvelle flèche devenue rucher.

Là encore, la réinsertion professionnelle est envisagée grâce à la formation d’apicul­teurs à même de produire demain et à grande échelle « le miel de Notre Dame de Paris ».

Faire des stigmates de l’incendie une force et rebâtir à partir des cendres.

La charpente en Chêne qui a brûlé, surnommée « la forêt », sera réutilisée afin de créer l’ensemble des jardinières et des aménagements présents au sein de la serre. C’est là le symbole de l’acceptation du cours de l’Histoire et l’illustration métapho­rique que cette « forêt » devenue bois brulé, puisse servir de berceau à la nouvelle.

 

Respecter la silhouette originelle de l’édifice et les différentes figures qui l’ont habité.

A l’image d’une couronne royale, légère et ajourée, la flèche ainsi que la future cou­verture sont imaginées en structure d’acier de teinte dorée et remplies en panneaux de verre, l’ensemble respectant l’ordonnancement initial des toitures. La douzaine de statues de la flèche d’origine seront quant à elles replacées après leur restauration, au sein même de la serre pour veiller sur cette dernière.

Notre démarche vise simplement à alimenter le débat quant au devenir de Notre Dame de Paris. Nous suggérons un angle de vue un peu différent, peut-être plus universaliste et moins axé sur le choix d'une réponse architecturale plutôt qu'une autre.

 

Mettre en évidence le fait que l'architecture contemporaine a un vrai rôle social à jouer si elle se met à l'écoute de la société et des enjeux à prendre en considération pour les prochaines décennies.

L'architecture devrait à notre avis, s'exprimer avec une certaine empathie dans son approche des projets, mais aussi de l'Humain pour lequel elle construit. Elle ne devrait pas se résumer au résultat d'un geste, ni à une expression formelle ou technologique, ni à la mise en valeur d'une simple matérialité.

 

Notre patrimoine historique dont fait partie Notre Dame est le garant de notre histoire à tous et à celle des générations futures. Quel héritage voulons-nous laisser à nos enfants ? Qu'est ce qui pourrait devenir aussi sacré que nos croyances en nos religions, la nature ? le respect d'autrui ? Ce sont, nous croyons,  les questions principales que soulève notre réflexion...

 

• At our press conference in the Council of Ministers on April 17 and concerning the future international competition for the rehabilitation of the Notre Dame Cathedral, the French Prime Minister Edouard Philippe expressed the wish that the future project should be "adapted to issues of our time. "

 

At the same time, several renowned architects took the floor in the media and gave some analysis and architectural answers to this tragedy: a crystal arrow and a titanium cover for some, an identical reconstruction for other.

The debate between modern and old is launched. The diagnostic phase will be long.

While waiting for the consolidation of the building and the verdict as to the mode of intervention chosen, we wanted to bring, as professionals of the architecture, some elements of reflection to feed the nascent debate which we hope, will do so "citizen".

 

And if facing this drama, the restructuring of Notre Dame de Paris was part of an environmental, educational and social integration?

 

On this fire and in the period of crisis that the country and the world are currently going through, we are lucky to build a place of reference where conservation, enrichment of an exceptional heritage and taking into account societal challenges in ecology and equal opportunities.

Protecting the living, reintroducing biodiversity, educating consciences and being social, are all symbols, faithful to the values ​​of France and those of the church, that we could defend and promote for this project.

So that the future Notre Dame will not become a mere anachronistic representation or a purely plastic demonstration, we must avoid the aesthetic pitfall and accept the sad destiny of this edifice, which is eminently turned towards the human. Since the 12th century, women and men have given their lives to the construction of this remarkable work, rebuild in their honor this great lady in the most humble way.

 

To build a new cathedral anchored in its time, turned towards the future and representing the stakes of our time through some lines of thought:

• The work of the earth as unifying element of the sacred and the living.

Enable the professional reintegration of the poor by learning urban agriculture, horticulture and permaculture through the creation of a greenhouse. Reconnecting our children to nature and educating them through educational workshops organized within this same greenhouse.

• Bees, insatiable workers, in homage to the builders of the cathedral.

In reference to the hives that survived the fire and in order to reintroduce the "living" in Paris, we could produce the famous "nectar of the gods" in the heart of the new arrow became apiary.

Here again, professional reintegration is envisaged thanks to the training of beekeepers able to produce "honey of Notre Dame de Paris" on a large scale tomorrow.

 

• Make the stigmata of the fire a strength and rebuild from the ashes.

The burnt oak framework, nicknamed "the forest", will be reused to create all the planters and facilities present in the greenhouse. This is the symbol of acceptance of the course of history and metaphorical illustration that this "forest" became burnt wood, can serve as a cradle to the new "forest".

• Respect the original silhouette of the building and the different figures that inhabited it.

In the image of a royal crown, light and openwork, the arrow and the future roof are imagined in gold-tone steel structure and filled in glass panels, all respecting the initial ordering of the roofs. The dozen statues of the original arrow will be relocated after their restoration, right in the greenhouse to watch over the latter.

 

Our approach is simply to feed the debate about the future of Notre Dame de Paris. We suggest a slightly different angle of view, perhaps more universalist and less focused on choosing one architectural response over another.

Highlight the fact that contemporary architecture has a real social role to play if it listens to society and issues to consider for the next decades.

In our opinion, architecture should express itself with a certain empathy in its approach to the projects, but also of the Human for whom it builds. It should not be reduced to the result of a gesture, nor to a formal or technological expression, nor to the enhancement of a mere materiality.

Our historic heritage, of which Notre Dame is a part, is the guarantor of our history for all and for future generations. What legacy do we want to leave to our children? What could become as sacred as our beliefs in our religions, nature? respect for others? These are, we believe, the main issues that our thinking raises ...

Nicolas Abdelkader